Bikarbonat

Svenskt namn: bikarbonat (äv. natriumbikarbonat) bikarbonat
Engelskt namn: baking soda
Kategori: Bak- och desserttillbehör
Beskrivning: Kemiskt jäsmedel (natriumvätekarbonat NaHCO3) till bakning som frmaställs syntetiskt ur ur koksalt och koldioxid. Bikarbonat ingår som viktig ingrediens i bakpulver. När bikarbonatet reagerar med en syra frigörs koldioxid vilket gör att det jäser, bikarbonat fungerar alltså bäst i sammanhang när något syrligt ingår som ingrediens, t.ex filmjölk.

Bikarbonat är ett godkänt tillsatsämne i Sverige med E-nummer E 500.
Finns att få tag på: I kryddhyllan hos alla svenska mataffärer
Kan ersättas med: Hjorthornsalt eller bakpulver. Hjorthornssalt ger inte riktigt samma spröda konsistens som bikarbonat. Om du ersätter med bakpulver, öka mängden bakpulver jämfärt med bikarbonat, då bakpulvret är utblandat med andra ämnen.
Hållbarhet och förvaring: Torrt.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Bikarbonat (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:0kcal/0kJ
Vatten:0.2g
Protein:0g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:0g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Natrium: 27360mg
Näringsöversikt: Bikarbonat i små mängder är bra för matsmältningen. Vid höga doser kan det leda till förstoppning, diarré och illamående och minska upptaget av andra ämnen, även läkemedel.
Se även: jäst, hjorthornssalt, bakpulver, vinsten
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om bikarbonat i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med bikarbonat på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (34 st)

fredag den 20 februari 2004 kl 11:58
Fråga:
Har just premiärbakat en "hälsolimpa" med (bl a) bikarbonat.
Den vanliga goda doften av färskt bröd i köket uteblev. I stället
kunde vi skönja en lite mindre tilltalande doft - svår att beskriva, nästan aningen unken -
av det i övrigt goda (och säkert nyttiga) färska brödet.
Har någon en förklaring?
sign. Brödbaksnovisen
fredag den 9 april 2004 kl 19:42
bikarbonat är förträffligt som hämmare av klåda vid ex.vattkoppor
en handfull i badkaret skänker lindring.
onsdag den 12 maj 2004 kl 8:34
Bikarbonat är jättebra om man vill sluta snusa för man får ett dagligt behov av olika smaker vid inandning.
torsdag den 2 september 2004 kl 13:50
har du halsbränna och sura uppstötningar? tag ett halv glas vatten sedan en tsk bikarbonat blanda de i vattnet och till sätt en tskd ättika och drick de medan det brusar då är ditt problem borta. ellr tag 1/2 tsk bikarbionat direkt i munnen o svälj med vatten rensar allt från bakterier i magen samt sura uppstötningar direkt effekt
torsdag den 2 september 2004 kl 14:07
Borsta tänderna med bikarbonat. Borsta tänderna som alltid... först med tandkräm sedan skölj blöt ner din tandborste och doppa den i bikarbonat och borsta jämt och sakta så du inte skadar tandköttet sedan återigen för besta resultat skölj och känn dig fresh
tisdag den 27 september 2005 kl 22:09
Någon fler än jag som alltid undrat över hur kött i kinamat kan vara så mört? Jag tror faktiskt att de använder bikarbonat. Jag har dock inte lyckats bekräfta detta mer än att en engelsk hemsida sa någonting i förbifarten om "soda", vilket borde vara "baking soda". Jag gjorde ett test, och bara på några minuter (med rejält med bikarbonat som jag sedan sköjde bort) blev faktiskt köttet mört. Vill man ha smaken från kinaresturangerna ska man antagligen också använda monosodiumglutamat (som i sverige kallas för "smakförstärkare" på alla färdigprodukter och i blandkryddor). Finns att köpa på invandrarbutiker dock (men är inte särskillt nyttigt).
torsdag den 23 februari 2006 kl 12:33
Varför ska jag tillsätta bikarbonat i en tomatsoppa? Någon som kan förklara det för mig
måndag den 20 mars 2006 kl 11:59
olof använder bikarbonat på tänderna och han är jätte söt :)
söndag den 18 juni 2006 kl 14:59
Robert W:
I kina marinerar man kött med en tesked bakpulver tillsammans med andra kryddor för att det ska bli mört. Men bikarbonat kanske funkar oxå.
onsdag den 16 maj 2007 kl 18:33
Om du kokar broccoli, lägg i lite bikarbonat så behålles den gröna färgen. Bikarbonat mörar kött.
tisdag den 13 november 2007 kl 19:06
svar till gunnar: bikarbonat bör helst bara användas till kakor och andra "torra" bröd, annars kan oönskade smakämnen stanna kvar i brödet.
torsdag den 14 februari 2008 kl 10:13
Men om man nu skall ersäta bikarbonat med bakpulver. Hur mycket av bakpulver skall man då tillsätta extra för att få samma effekt som bikarbonat?
söndag den 9 mars 2008 kl 21:11
hej Anders man tar dubbel mängd bakpulver för att få samma effekt som bikarbonat.
torsdag den 11 december 2008 kl 21:47
Toppen att tvätta håret med bikarbonat(och miljövänligt)! Blöt håret, gnugga in noga i hår och hårbotten under ca 2 minuter, skölj och för de som vill ha balsam tar man bara 1 dl äppelcidervinäger och sköljer med. Prova!
tisdag den 17 februari 2009 kl 19:46
Bakade ett otroligt gott bröd härom veckan innehållande bl.a. bikarbonat. De torra ingredienserna skulle blandas ena dagen - och bakningen skulle ske dagen efter.
Härom dagen bakade jag igen - också då med innehåll av bikarbonat. Då skulle ihopblandningen och bakningen ske på samma dag - med resultat att det färdiga brödet smakade bikarbonat. Ska det alltid stå över natten, eller beror det på något annat att det inte blev lika gott? Någon som vet?
söndag den 8 mars 2009 kl 16:06
1 tsk bikarbonat i ett halvt glas ljummet vatten. Gurgla vid halsont! Fick tips av spansk läkare.
lördag den 23 januari 2010 kl 18:28
Toppenbra tips! Har alltid det hemma. Glad för att en enkel sak som detta har tagits pá allvar. Viva el Bicarbonato!
torsdag den 18 mars 2010 kl 10:11
Min son har fått nogot sort finne som sprider sig och läkare har sagt det försvinner om två år o de är virus. kan jag använda bikarbonat?
måndag den 29 mars 2010 kl 18:12
svar till Jeanette. Jag bakar varje dag i mitt yrke,och jag använder alltid bikarbonat,i fruktbröd (russin och aprikoser)smakar det aldrig bikarbonat.
lördag den 29 maj 2010 kl 18:52
Bikarbonat kan man även använda som medecin särskilt om man har fått ett geting stick ,lägg på blöt bikarbona och låt torka när den är torr så är det bara att blåsa bort och det onda är då också borta.
torsdag den 22 juli 2010 kl 11:16
kan gravid kvinna använda bekarbonat som medecin?
söndag den 21 november 2010 kl 19:57
Varför är det ofta (alltid) mycket socker eller sirap i bröd med bikarbonat? Kp
onsdag den 13 april 2011 kl 11:20
Bikarbonat fungerar utmärkt som deodorant. Fukta armhålorna lätt och dutta på pulvret. Håller dig torr och fräsch hela dagen eftersom det har en antiperspiratorisk effekt.

Jag slutade använda vanlig deo för många år sen på grund av gifterna, (främst aluminiumet), och bikarbonat funkar otroligt bra för mig. Skulle aldrig fortsatt om det inte hållit mig 100% torr och luktfri. Men det funkar verkligen. Kemi!
måndag den 16 maj 2011 kl 18:22
Hur anvænder jag det till rengørning ?vad ska man blanda det med?
måndag den 21 november 2011 kl 15:33
jag borstar mina tänder med tandcreme doppat i lite bakpulver
i bland,

MEN SVÄLJ INTE EN ENDA LITEN DROPPE då får du kolik.

det är bakpulver redan i tandcremen
onsdag den 13 juni 2012 kl 12:02
skall testa bikarbonat jag får uppstötningar så jag får ner i luftrören när jag sover nästan kvävs
måndag den 22 juli 2013 kl 9:57
Har hört att det finns en läkare som ordinerade "pure baking soda" mot svamp i tarmen och magcanser.
Har någon namnet på honom?
torsdag den 24 oktober 2013 kl 4:22
har läst överallt att har man hosta så kan man ta 1 tsk bikarbonat i vatten högst 4 gånger per dag i max 14 dagar stämmer detta? jag har astma och hostar ofta, kan detta hjälpa lite och är d inte farligt att ta bikarbonat?
torsdag den 28 november 2013 kl 7:41
Läkaren som botar cancer med bikarbonat heller Tullio Simoncini.
tisdag den 25 februari 2014 kl 8:50
Har haft problem med magen i flera månader. Igår tog jag första glaset dundermedicin. 1/2 tsk bikarbonat, en färskpressad citron och 1/2 glas vatten. 3 glas/dag i starten, sedan 1/dag, som underhåll. Verkar fungera och smakar riktigt gott.
söndag den 2 mars 2014 kl 23:10
tack för all information ...jag har mycket problem med magen ...sur och trött. jag ska också prova det imorn ...tack
torsdag den 8 maj 2014 kl 5:31
Jag har jätte on i brosten och hostar nu i 2 väckor i rad har ont i min revben , , från och med imorgån ska perova bikarbonat och får se vad händer...
fredag den 9 maj 2014 kl 20:16
Igen idag dag 3 som jah har använd bikarbonat för min hosta men jälpte lite gran men inte bort än ...vi för se jag försäter med det men som ansikt mask jag har använt nikarbonat blandat med vatten det är mycket bra all fläk blir borta huden lyser och blir jätte mjuk och len och jus fint ...
fredag den 21 november 2014 kl 23:36
Om du skall koka höns,lägg i en tsk bikarbonat då är det ingen risk att den förblir seg hur gammal den än är

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser