Bakpulver

Svenskt namn: bakpulver bakpulver
Engelskt namn: baking powder
Kategori: Bak- och desserttillbehör
Beskrivning: Jäsmedel som ofta används som ersättning för jäst. Bakpulver är en blandning av bikarbonat, någon syra och något ämne som motstånd för fukt. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas vilket ger jäsningseffekten.
Finns att få tag på: I bakavdelningen i alla vanliga mataffärer
Kan ersättas med: Bikarbonat eller hjorthornssalt. Eftersom dessa två kräver någon syra för att jäsa kan man behöva tillsätta något syrligt, t.ex. filmjölk, om det inte redan ingår i receptet. Tag halva mängden bikarbonat jämfört med bakpulver.
Måttomvandling
Bakpulver tsk = 5 g Beräkna
  g = 20 tsk Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Bakpulver (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:152.8kcal/639.2kJ
Vatten:6.3g
Protein:0.1g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:37.5g, varav sockerarter: 0g
Fibrer: 0.5g
Vattenlösl. vitaminer:
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 8400mg, Kalcium: 11300mg, Kalium: 49mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 11800mg, Zink: 2.8mg
Se även: bikarbonat, jäst, hjorthornssalt, självjäsande mjöl, vinsten
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om bakpulver i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med bakpulver på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (20 st)

tisdag den 18 november 2003 kl 1:22
Bästa siten jag någonsin hittat!! =) Den har räddat mina 5 månader som kockpraktikant i Australien!!!! Jag har sökt igenom hela sveriges kock/restaurangskolor för att hitta någon som kan hjälpa mig att hitta någon slags litteratur med "köksengelska" men utan lycka... Förräns nu!! =) den som finner han söker. Supersida! =)
fredag den 21 maj 2004 kl 1:34
Bra sida... Men jag skulle vilja att ni satte ut information om det kan vara skadligt för hälsan att inta för stora mängder bakpulver(t.ex. 2 teskedar helt utan vidare).
fredag den 22 oktober 2004 kl 21:40
Hur översätter jag jäst till bakpulver...??? om jag vill baka med bakpulver istället för jäst.
tisdag den 9 november 2004 kl 9:28
bra sajt , forskade om bakpulver till No:n bra sajt :)
men kanske lite mer info....
tisdag den 29 mars 2005 kl 14:29
Vi forskar också om Bakpulver/bakning på No:n
fredag den 11 november 2005 kl 11:54
Finns det nåt alternativ för filmjölk när man bakar bröd?
fredag den 17 mars 2006 kl 22:16
hej,jag har gluten intollerans och när jag äter kakor med bak pulver får jag mycket problem med min magen och jag skulle vilja veta om det beror på bakpulvret.
eller kan det vara gluten i bakpulvret? tack
fredag den 26 maj 2006 kl 11:07
Hej behrooz (och alla andra)!

Läste någonstans (tror det var i forumet på 3w paulun punkt com) att bakpulver inte är lika snällt mot magen som jäst. Men prova hjorthornssalt istället, fast då får du ha gasmask på när du bakar!
fredag den 26 maj 2006 kl 11:18
Oj glömde visst...till Cicci som vill baka med bakpulver istället för jäst hittade jag den här sidan:
http://www.hembakningsradet.se/_bok2_brytbrod2.html
måndag den 11 december 2006 kl 20:50
jag brukar göra rent mina temuggar med bakpulver - man tar en dryg tesked & häller över kokande vatten, låter stå en kort stund och häller då över det heta bakpulvervattnet i nästa mugg samt diskar ur den första. muggarna blir som nya & man behöver inte stå och skrubba.
torsdag den 8 mars 2007 kl 15:37
Kan jag byta ut bikarbonat mot bakpulver när jag bakar ett grovt bröd på bl a filmjölk? Tycker att bikarbonaten både luktar och smakar illa.
fredag den 4 maj 2007 kl 8:29
Om jag sätterbakpulver i en kakdeg börjar det att jäsa meddetsamma eller först när det kommer i ugnen
måndag den 15 september 2008 kl 20:04
ngn som vet kemiska beteckningen för bakpulver?
måndag den 12 januari 2009 kl 16:14
Jag jhar blandat bakpulver själv efter ett recept jag hittade förlänge sedan och bakat med gott resultat. Tyvärr har receptet kommit bort finns det någon som har och vill dela med sig är jag tacksam.
fredag den 27 november 2009 kl 17:19
hej jag tål inte bakpulver.:(
och jag älskar att baka sockerkaka,kan jag ta något annat istället för bakpulver?fungerar jäst?tacksam för svar:)
lördag den 19 februari 2011 kl 13:23
kan man använda bakpulver istället för jäst i bröd??
söndag den 23 oktober 2011 kl 17:59
någon som vet hur mycket en påse med bakpulver är? i gram
fredag den 29 november 2013 kl 20:56
vad är då single acting baking powder==
tisdag den 10 december 2013 kl 13:12
Single acting reagerar så fort den kommer i kontakt med vätska, och det gäller att få in degen/smeten i ugnen ganska snabbt för att den inte ska tappa sin luftighet, annars sjunker den ihop och jäser inte mer. Double acting (dubbelverkande) är enklare att använda, då den reagerar dels när den kommer i kontakt med vätskan men den mesta jäs-effekten sker när den sedan kommer in i ugnen. Det vanliga vi hittar på hyllorna i Sverige är dubbelverkande.
måndag den 16 december 2013 kl 15:06
Hej! Stod i andra tankar och tar 3 matskedar bakpulver i stället för 3 teskedar i en sats med saffransskorpor.Vad kan hända? Tacksam för svar.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser