Avocado

Svenskt namn: avocado (äv. avokado) avocado
Engelskt namn: avocado
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Tropisk frukt av sydamerikanskt ursprung. Den mogna, päronformade, frukten har ett gulgrönt, milt smakande fruktkött. Serveras ofta som förrätt med exempelvis räkor eller skinka. Huvudingrediensen i den mexikanska avocadoröran guacemole. Smakar bäst när den inte är alltför hård, utan är tillräckligt mogen. Frukterna mognar inte på träden, utan först när de plockas.
Finns att få tag på: I de flesta grönsaksavdelningar.
Bästa säsong:
Importeras året om, men ursprunget varierar. Sommartid är den ett sämre val, då kommer den långväga ifrån.
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: Centrum för Tillämpad Näringslära, "Hälsomålets Säsongsguide"
Hållbarhet och förvaring: En omogen avocado mognar på en dag om den får ligga i rumstemperatur. Mognaden fördröjs om den förvaras i kylskåp. Avodcado mår inte bra av att frysas.
Tips: Efter att avocadon skalats eller delats mörknar fruktköttet snabbt. Om man pressar lite citron eller lime över fruktköttet håller det färgen lite längre.
Måttomvandling
Avokado, hel st = 120 g Beräkna
  g = 0.83 st Beräkna
 
dl = 53 g
Beräkna
 
g = 1.89 dl
Beräkna
 
portion = 60 g
Beräkna
Avokado, mosad
dl = 97 g
Beräkna
 
g = 1.03 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Avokado (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:160kcal/669.4kJ
Vatten:74g
Protein:2g
Fett:15.3g varav mättat: 1.8g, enkelomättat: 11.5g, fleromättat: 1.3g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:4.1g, varav sockerarter: 0.4g
Fibrer: 3.3g
Vattenlösl. vitaminer:C: 8mg, Folat: 62mcg, Niacin: 1.9mg, B2: 0.12mg, B1: 0.11mg, B6: 0.28mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 34mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.3mg
Mineraler:Fosfor: 41mg, Järn: 1mg, Kalcium: 11mg, Kalium: 600mg, Magnesium: 39mg, Natrium: 10mg, Selen: 1mcg, Zink: 0.4mg
Näringsöversikt: Avocado har högt fettinnehåll men det mesta är nyttigt enkelomättat fett. Frukten är rik på vitamin, framförallt vitamin A.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om avocado i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med avocado på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (41 st)

torsdag den 22 april 2004 kl 18:42
Mycket god med skagenröra i. Enkel förrät! Mycket gott!
fredag den 31 december 2004 kl 17:08
Förrätt:
Dela avokadon och ta bort skalet. Skär varje halva i tre klyftor. Linda in dem i varsin skiva prosciutto, och häll på lite Kikkomansoja.
måndag den 7 augusti 2006 kl 23:35
Jag åt just två stora till middag. Antar att ja kommer att bli fet nu. Attans också.
onsdag den 8 november 2006 kl 11:07
Man blir inte FET av avocado!
måndag den 16 april 2007 kl 21:58
Avocadon innehåller bara NYTTIGT fett.
torsdag den 19 april 2007 kl 21:07
Tips: när avokadon är delad på mitten så ta en bordskniv och skär den i den typ av bitar (tärningar/skivor osv) medan den fortfarande liggerkvar i skalet. Sen är det bara att ta en sked o gröpa ut den, fördigskuren o klar, du slipper kladda ner skärbrädan också.
söndag den 22 april 2007 kl 23:11
En supergod macka får man om man skär eller gröper ur tunna skivor av avocadon med kniv eller sked och lägger på ett gott knäckebröd, t ex leksandknäcke normalgräddat, pepprar lätt och lägger på några tunna skivor skinka eller nötrulle! Urmumsigt till frukost!
måndag den 14 maj 2007 kl 16:42
Jag äter ibland en avocado med bara lite aromat på, som ett mellanmål. :)
måndag den 1 oktober 2007 kl 18:30
Skär avacado i tunna skivor, droppa lite olivolja och balsamvinäger över. Salta och peppra med citronpeppar! Mycket gott som sallad till maten!
torsdag den 3 januari 2008 kl 20:53
Avocadon är extremt god och supernyttig, men vill tillägga en grej eftersom en del skrev det som inlägg:

Man hör ganska ofta folk som säger: "Jamen det är nyttigt fett, man blir inte fet!"
Saken är den att energi = energi. Om det är nyttigt eller ej har ingen påverkan på energiinnehållet. Äter man 200 kcal mer i veckan än man gör av med så går man långsamt upp i vikt, hur nyttigt det man åt än var. Ingen energi försvinner spårlöst, inte ens om den är 1000 ggr nyttigare än någon annan energi.

Ville bara säga detta så att ingen som "kämpar med vikten" får för sig att man kan vräka i sig 20 Avocados om dagen :P
lördag den 1 mars 2008 kl 19:51
Man hör ganska ofta folk som säger att alla kalorier man stoppar i sig utöver det man förbränner lagras som kroppsfett. Senare rön verkar mer fokusera på att VAD man stoppar i sig har betydelse. Äter man som gemene man är det förmodligen ingen hit att äta 20 avocados om dagen. Hoppar man däremot över den raffinerade maten och koncentrerar sig på naturens skafferi tror jag inte det är något problem. Mycket forskning pekar på att snabba kolhydrater hämmar fettförbränningen. Jag tror inte på kaloriteorin men det är ju ett fritt land. Hursomhelst lär man tröttna på avocado om man klämmer i sig 20 om dagen..
torsdag den 24 april 2008 kl 2:15
Avokado med lite salt på.Det räcker för mig !
fredag den 25 april 2008 kl 22:05
Några droppar tabasco på avocadon ger en förvånansvärt bra smakkombination. Testa även på hårdkokta ägg. :)
måndag den 23 juni 2008 kl 1:26
Jag säger bara en sak:
Italiensk salladskrydda! :)
onsdag den 25 juni 2008 kl 22:09
Ni pratar om fettet är nyttigt eller ej... Visst är det väl så att vad gäller enkelomättat, fleromättat (osv) fett, så är avocado nyttigt pga att det innehåller enkelomättat fett. Sen om man blir fet eller ej - det vet jag inte. Att äta några i veckan är nog inga problem. Det är ju bra för huden bl a, speciellt om man har eksem har jag hört.
lördag den 5 juli 2008 kl 18:49
Intressant vore att veta: om man har åderförkalkning och försöker minska ytterligare belastning vad händer då med den energi som man ej förbrukar? lägger avocado fettet i ådrorna eller försvinner det ut ur kroppen liksom annat som ej förbrukas??
tisdag den 11 november 2008 kl 12:20
TA Ut kärnan... skär inte i bitar fyll på med tonfiskröra och majonäs... eller räkor och majonäs voila!
lördag den 15 november 2008 kl 14:52
En avocado, saften av en 1/2 grapefrukt, 1/2 dl yougurt, en liten bit ingefära, 1/2 päron, två msk mjölk.
Jättegod smoothie
måndag den 8 december 2008 kl 10:18
Jag brukar blanda lite vatten matolja vitlökspulver och massa italiensk salladskrydda och hälla på avacadon!! de blir supergott!!
onsdag den 7 januari 2009 kl 19:56
Du blir endast fet av avocado om den medför att ditt energiintag blir större än din energiåtgång:)
fredag den 10 april 2009 kl 18:29
Äter en avokado nu. Strimlor utan tillbehör. Så god som den är ! : )
För övrigt tycker jag det är en intressant frukt. Lite annorlunda.
onsdag den 15 april 2009 kl 21:32
Ta ett paket creme fresh, en avokado. Mosa avokadon med en gaffel, blanda med creme fresh, salt och stänk lite citron, lime ..undebart grönt och gott att ha på mackan eller som tapas, sås..tar 5 min!!! good luck och mhhhhhhh njut!!! :)
torsdag den 9 juli 2009 kl 7:29
Jag har ätit 2 avocado om dagen som mellanmål och har ändå gått ner 4 kg på bara några veckor, eftersom jag tänkt på vad jag äter - mycket gott och uppenbarligen förhindrar det inte viktnedgång!
tisdag den 16 mars 2010 kl 10:23
Avocado, kokt ägg, minikeso, citron, lime och persilja. Mosa ihop alltihop. Supergott och extremt nyttigt. Massa protein och nyttiga fetter...
Omättade fetter av olika slag löser det mättede fett du har i kroppen, precis som att rinnande vatten löser is... Kroppen behöver alltså massa fleromättade fetter för att bränna fett. SAMT motion som ökar denna förbränning.
torsdag den 10 juni 2010 kl 21:10
Hej! Undrar om någon vet om avocadon aldrig mognar om den förvarat i kyl under en lägre tid? Arbetar med frukt o. grön o. har endel kunder som klagar på att den aldrig mognar.Har den både i kyl o. rumstemperatur i butiken.Har frågat min leverantör men har inte fått något bra svar.
tisdag den 15 juni 2010 kl 7:06
Jag har i alla fall läst att avocado inte ska förvaras i kylskåp alls, eftersom att den blir dålig. Den mognar på en dag i rumstemperatur :)
tisdag den 29 juni 2010 kl 13:56
Lägg avovadon med några äpplen, så mognar den fortare...
tisdag den 29 juni 2010 kl 14:07
avocadon ska det såklart vara!
tisdag den 24 augusti 2010 kl 14:23
min recept : en smoothie med en halv avocado och en dl mjölk eller mer , beroende på hur krämig man vill ha den + pite lite socker.
söndag den 29 augusti 2010 kl 19:20
Jag har en avocado som stått ute hela sommaren. Finns det någon som vet vad jag skall göra för att behålla den. Den är ca 1 m hög och har en omkrets på ca 1m. Tacksam för svar
torsdag den 14 oktober 2010 kl 15:03
Kan tipsa om mitt mellanmålsrecept: En mosad avokado, ca 200 gram keso och strö över rikligt med solrosfrön. Blanda ihop till en röra och smocka i dig! Nyttigare mellanmål än så får man leta efter!
måndag den 3 januari 2011 kl 18:24
Prova det här! 1/2 avocado, 2,5dl juice + 2dl vaniljyoghurt. Jätte enkelt o supergod smoothie :)
lördag den 12 mars 2011 kl 18:56
Intressant att läsa alla fördomar om fett och energi in-ut som hänger kvar trots total brist å vetenskapligt stöd för sådana slutsatser. Det finns INGET som tyder på att mättat fett skulle vara farligt på något vis (trots åratal och hundratals satsade miljoner dollar på att försöka visa detta).

Energi in - energi ut är helt ointressant om man inte också tittar på varifrån energin kommer och vilka processer i kroppen som sätter igång beroende på om det är fett, protein eller kolhydrater. Fettinlagring är hormonstyrt (främst Insulin) och därför ger kolhydrater mer fettinlagring än tex fett.
onsdag den 25 maj 2011 kl 10:07
Avocado strimlad i skivor på Finn Crisp lite nymalen svartpeppar och havssalt på, dundergott! Ännu matigare alternativ: Finn Crisp med keso på istället för smör och avocado ovanpå, salt peppar..Voila.
onsdag den 8 juni 2011 kl 13:31
I dag bestod min lunch av 1 avocado med laxpastej på samt en knäckebrödsskiva.
Kanongott.
Du som är rädd för viktuppgång vill jag ge ett tips som hjälpt mig. Akta dig inte för fettet utan för alla kolhydrater!
måndag den 23 januari 2012 kl 2:23
Ute efter ett gott men nyttigt rätt?
- 4 Skivor Fullkornsbröd
- 1 Avocado
- 2 Löskokta ägg
ev. salt eller kryddor.

Mosa avocadon o ha i diverse kryddor. Mosa de kokta äggen i en annan tallrik. Bre hälften av avocadon på 2 bröd. Häll ut hälften av ägget på 2 bröd. Slå ihop mackorna och avnjut ett gott mål under 600 kalorier.
måndag den 20 februari 2012 kl 7:39
just A-vitaminrik? Läste på denna sida att den bara innehåller 0,4% av RDI per 100 g. Läs mer på matkalkyls hemsida
tisdag den 10 april 2012 kl 20:52
Jag mosar avokado på min frukost smörgås och har örtsalt på,slipper man smör och det är mycket godare o nyttigare.....
söndag den 22 juli 2012 kl 9:34
Vet någon hur man gör med kärnan för att odla avocadon?
måndag den 30 juli 2012 kl 17:25
Mitt tips för att få ut det goda fruktköttet är att du delar avocadon på mitten runt kärnan och sen bara tycker ihop var halva för sig. Inga redskap behövs. Även kärnan kommer enkelt ut på detta sätt.
För övrigt är jag guacamole-beroende. Mums! :P
onsdag den 20 februari 2013 kl 20:32
Mumsar i mig tre avokados och vegan chilli sin carne med fullkornsris, mums :D

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser