Aubergine

Svenskt namn: aubergine (äv. äggplanta) aubergine
Engelskt namn: egg plant (äv. aubergine)
Kategori: Grönsaker
Beskrivning: Vanlig grönsak i många matkulturer. Finns både stora och riktigt små sorter. Den är släkt med potatis och tomat och används i medelhavsländerna ofta just på samma sätt som potatis.

Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade. Den vanligaste sorten idag är avlång till formen har ett slätt, mörkt lila skal och ett gulvitt fruktkött med en ganska neutral smak. Smaken utvecklas betydligt vid tillagning, och används därför nästa aldrig rå.

Omogna auberginer innehåller solanin, vilket är det gift som även finns i grön potatis. En mogen aubergine ger efter något om man trycker lätt på dem. Känns den hård, låt den ligga och mogna i rumstemperatur innan användning.

Aubergine uttalas [åberSi´n] enligt NE:s ordbok. G uttalas alltså med ett ljust sj-ljud som i kjol och betoningen läggs på sista stavelsen med ett långt i-ljud.
Finns att få tag på: Den vanliga sorten finns importerad året om i svenska grönsaksdiskar, oftast från sydeuropa.
Miljöpåverkan:

Gult ljus

Auberginer kräver mycket värme och odlas därför antingen i växthus eller importeras från sydeuropa, inget av alternativen är optimala miljömässigt.

Hållbarhet och förvaring: Förvara aubergine svalt i ca +8-10°. Undvid dock helst kylskåpet, då de lätt får köldskador i form av bruna fläckar i temperaturer under +7°. Rå auberginer bör ej frysas, men är den tillagad går det ganska bra.
Tips: Om man lägger auberginer i saltlake i en timme före tillagning suger de sedan upp mindre fett och får en fin sälta på köpet.
Måttomvandling
Aubergine, skiva, Ø 70, l 10 mm st = 25 g Beräkna
  g = 4 st Beräkna
 
dl = 32 g
Beräkna
 
g = 3.13 dl
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Aubergine äggplanta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:20.8kcal/87kJ
Vatten:92g
Protein:1.1g
Fett:0.1g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.01g, fleromättat: 0.04g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:3.8g, varav sockerarter: 2.9g
Fibrer: 2.5g
Vattenlösl. vitaminer:C: 2mg, Folat: 18mcg, Niacin: 0.6mg, B2: 0.02mg, B1: 0.09mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.03mg
Mineraler:Fosfor: 33mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 18mg, Kalium: 305mg, Magnesium: 16mg, Natrium: 2mg, Selen: 7mcg, Zink: 0.2mg
Näringsöversikt: Auberginer är kalorifattiga, men tänk på att de dock suger åt sig mycket fett vid stekning.
Se även: ärtaubergine
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om aubergine i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med aubergine på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (18 st)

söndag den 4 juli 2004 kl 15:36
Glöm inte bort att salta aubergineskivorna och låta dem ligga i minst 20 minuter innan tillagning. Detta för att dra ut den bittra vätskan. Detta förbättrar även konsistensen på äggplantan genom att göra den fastare.
tisdag den 5 juli 2005 kl 19:11
Aubergine är underbar att grilla. Skär i skivor på längden eller på tvären. Marinera först i blandning av olja, citron/vinäger, salt och kryddor som färsk riven ingefära, vitlök, curry, chili... Använd inte soja i aubergine-marinaden, den blir bara trist brun av den.
onsdag den 3 maj 2006 kl 11:21
hej, jag undrar om man kan äta aubergineskal ( den bruna) ?
lördag den 14 juli 2007 kl 23:42
Ja man kan äta skalet. inga problem :)
måndag den 1 oktober 2007 kl 14:28
hur uttalar man aubergine?
måndag den 1 oktober 2007 kl 16:19
Noa: jag har nu lagt till uttalet i slutet på artikeln.
tisdag den 2 oktober 2007 kl 1:40
Tack...slipper tänka på att man uttalar bort sig i fortsättningen nu :)
måndag den 24 december 2007 kl 16:11
Vore trevligt att hitta lite tips på hur man tillagar aubergine, t.ex steka/grilla och hur kokar man den? Om det går :D

Någon som vet/kan? God jul!
måndag den 28 april 2008 kl 13:50
vad väger en medelstor aubergine?
måndag den 1 december 2008 kl 9:06
En normalstor aubergine väger 300-370g
torsdag den 1 april 2010 kl 11:33
Bitterheten har förädlats bort, man behöver inte salta den och stå i 20 min numera. Däremot minskar salt auberginens benägenhet att suga upp fett.
onsdag den 23 juni 2010 kl 13:38
Skiva i skivor om c:a 1 cm (med skal) och panera med vetemjöl och ägg. Stek på ganska hög värme i flytande Milda eller liknande tills skivan är mjuk och går att sticka igenom med en gaffel. Jättegott!
söndag den 19 september 2010 kl 14:46
Vad kan man ersätta aubergine med receptmässigt för ett miljösmartare val, dvs mer närodlat?
söndag den 25 september 2011 kl 13:55
Kan man äta fröen inuti?
måndag den 21 november 2011 kl 16:09
Man kan äta allt utom "hatten" på auberginen. Dvs skaftet.
lördag den 23 februari 2013 kl 16:53
Ska den. Vara brun inuti
onsdag den 27 februari 2013 kl 16:50
Lena: nej, vad jag förstår så är auberginen dålig om den är brun inuti.
torsdag den 20 februari 2014 kl 14:11
finns det annat sätt att tillaga aubergin än att steka/grilla.Önskar grönsaken så kcal-snål som möjligt

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser