Gör din egen ghee

Om du lagar mat från bl.a. indiska recept har du säkert stött på ghee på ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarat smör på svenska) är rent smör som där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet, vilket ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee här i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.

1. Smält smör
Ta ett helt paket smör, d.v.s. rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.
2. Sjud
När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.
3. Svalna
Efter en timme kan det se ut ungefär så här. En vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.
4. Skumma
När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.
5. Filtrera
Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerade ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.
6. Förvara
Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.
Relaterade länkar:
Diskutera artikeln i Recephjälpens forum
Läs mer om ghee

Annonser