ägg

Svenskt namn: ägg ägg
Engelskt namn: egg
Kategori: Ägg
Beskrivning: Våra vanligaste ägg i sverige kommer från bruna eller vita hönor. Bruna höns värper oftast bruna ägg och vita höns värper vita ägg, vissa färgvariationer kan dock förekomma. Färgen har ingen betydelse varken på näringsinnehåll, smak eller kvalitet.

Numera skiljer man på ägg från burhöns, sprättägg och ägg från frigående höns. I korta drag:
- Ägg från burhöns (kallas primörägg och liknande): 8-10 hönor per bur (ca en A4 per höna)
- Frigående: max 9 höns/m2
- Sprättägg: max 7 höns/m2 (Konsums märkning)
- KRAV-märkta ägg: Ännu högre ekologiska krav

Äggvitan består av 10% ren protein och 90% vatten. Det egentliga ägget är gulan (eng: egg yolk). Den innehåller allt som behövs för att en befruktad cell ska bli en färdig kyckling: mineraler, vitaminer och fett.
Köpråd: När vi köper ägg i butik har vi god hjälp av de märkningsregler som finns. Alla ägg av kvalitetsklass A måste märkas enligt strikta regler. Ägg av kvalitetsklass B behöver inte märkas, men får inte säljas till konsument, endast till livsmedelsindustrin. Ägg som säljs vid torghandel eller vid det egna hönseriet behöver heller inte märkas.

Märkningen består bl.a. av en kod som måste stämplas både på förpackningen och direkt på äggen. Koden kan se ut så här: 1SE999-00. Den första siffran anger produktionsmetod:
0 - ekologisk produktion
1 - frigående höns utomhus
2 - frigående höns inomhus
3 - burhöns
Därefter följer landskod (SE=Sverige) och en unik kod för varje anläggning (gård)

Det kan löna sig att öppna kartongen och titta direkt på äggets stämpling. Det har nämligen förekommi att ägg förpackas om, så att t.ex. krav-ägg säljs i förpackningar för vanliga burhönsägg om man inte lyckats sälja dem för krav-priset. Det omvända får naturligtvis inte förekomma, men vill man vara säker så...

På äggkartongerna finns även uppgift om äggens storlek S, M, L eller XL. Vilken storlek man föredrar till sina frukostägg är en smaksak, men när det gäller recept bör man utgå från att det är medelstora ägg som avses. Har man köpt små ägg kan man behöva ta något extra istället.
Klasserna är:
XL – mycket stora, 73 g eller mer
L – stora, 63 till 73 g
M – medelstora, 53 till 63 g
S – små, under 53 g.

Hållbarhet och förvaring: Förvaring i kylskåp. I och med att skalet är så poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och även bakterier från andra livsmedel. Andra starkt luktande livsmedel bör därför helst förvaras i burkar med lock. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur.

Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre.

Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de ej skalas. Skalade kokta ägg bör inte förvaras längre än 2-3 dagar.

Att kokta ägg har sämre hållbarhet än råa lär bl.a. ha att göra med att en skyddande hinna runt ägget förstörs vid kokning. Av samma anledning bör man inte tvätta äggen innan förvaring. (Ägg som säljs som "tvättade ägg", har redan i produktionsledet tvättats på ett skonsamt sätt som inte lär försämra hållbarheten)

Testa hur färskt ägget är:
Lägg ägget i vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och ska inte ätas.

När du knäcker ägget ser du att ägget är färskt om det har en hög gula och vitan ligger tätt runt gulan.
Tips: Länktips: Lär dig skala ett kokt ägg på mindre än 10 sekunder: Snabbskala ett ägg!

Testa om ett ägg är kokt:
Snurra på ägget. Ett kokt ägg snurrar snabbt och jämt, ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.

Måttomvandling
Ägg kokt st = 50 g Beräkna
  g = 2 st Beräkna
Äggula st = 18 g Beräkna
  g = 5.56 st Beräkna
Äggvita st = 32 g Beräkna
  g = 3.13 st Beräkna
Ägg stekt st = 50 g Beräkna
  g = 2 st Beräkna
 
portion = 50 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Ägg rått el kokt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:146.2kcal/611.7kJ
Vatten:75g
Protein:12.6g
Fett:10.1g varav mättat: 2.78g, enkelomättat: 4.48g, fleromättat: 1.17g, kolesterol: 417mg
Kolhydrater:1.4g, varav sockerarter: 0.3g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 47mcg, B2: 0.45mg, B1: 0.07mg, B6: 0.12mg, B12: 1.5mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.4mcg, Retinol (A-vit): 204mcg, Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 1.8mg
Mineraler:Fosfor: 200mg, Järn: 1.9mg, Kalcium: 50mg, Kalium: 126mg, Magnesium: 13mg, Natrium: 132mg, Selen: 24mcg, Zink: 0.3mg
Äggula (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:359.3kcal/1503.2kJ
Vatten:49g
Protein:16.4g
Fett:33g varav mättat: 9.1g, enkelomättat: 14.6g, fleromättat: 3.83g, kolesterol: 1300mg
Kolhydrater:0.2g, varav sockerarter: 0.2g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 146mcg, B2: 0.4mg, B1: 0.22mg, B6: 0.3mg, B12: 3.4mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 4mcg, Retinol (A-vit): 600mcg, Karoten (A-vit): 124mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 5.2mg
Mineraler:Fosfor: 540mg, Järn: 5.5mg, Kalcium: 140mg, Kalium: 120mg, Magnesium: 14mg, Natrium: 49mg, Selen: 30mcg, Zink: 1.2mg
Äggvita (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:45.9kcal/192.1kJ
Vatten:88g
Protein:10.1g
Fett:0g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:1.2g, varav sockerarter: 0.4g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 3mcg, Niacin: 0.1mg, B2: 0.45mg, B12: 0.1mcg
Fettlösl. vitaminer:
Mineraler:Fosfor: 11mg, Kalcium: 11mg, Kalium: 137mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 152mg, Selen: 20mcg
Ägg stekt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:181.3kcal/758.8kJ
Vatten:69.54g
Protein:13.89g
Fett:13.41g varav mättat: 3.96g, enkelomättat: 5.86g, fleromättat: 1.65g, kolesterol: 460mg
Kolhydrater:1.55g, varav sockerarter: 0.34g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 51.8mcg, B2: 0.37mg, B1: 0.05mg, B6: 0.11mg, B12: 1.66mcg
Fettlösl. vitaminer:D: 1.76mcg, Retinol (A-vit): 250.5mcg, Karoten (A-vit): 46.3mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.25mg
Mineraler:Fosfor: 221.2mg, Järn: 2.1mg, Kalcium: 56.2mg, Kalium: 139.5mg, Magnesium: 14.6mg, Natrium: 388mg, Selen: 26.45mcg, Zink: 0.33mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om ägg i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med ägg på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (92 st)

fredag den 23 april 2004 kl 16:06
Va bra information! Jag älskar er!
måndag den 21 juni 2004 kl 0:46
Fick veta mycket om ägg som jag inte visste.Tack för informationen kommer tillbaka fler gånger.Bra att ni finns!!
måndag den 12 juli 2004 kl 20:10
Kanon bra! Hittade allt som jag letade efter. Tack ska ni ha!
torsdag den 19 augusti 2004 kl 21:50
Fan va bra leta preciss efter var egg innehåller :D bra att veta när man tränar :P
torsdag den 26 augusti 2004 kl 19:00
skön sida....håller med Tobias
tisdag den 21 september 2004 kl 17:39
Hur kan det vara mer protein i ett stekt ägg än i ett kokt?
tisdag den 21 september 2004 kl 22:13
Vid stekning försvinner en del vatten som synes. Då vatten inte innehåller något protein ökar därför andelen protein per 100g efter stekning. (Möjligt att det finns andra bidragande faktorer också.)
torsdag den 7 oktober 2004 kl 20:30
Hej!

Jag undrar varför vissa ägg är knövliga på skalet, gamla hönor?

och sen undrar jag om hönor kan få tvillingar i samma ägg eller om det blir för trångt?

Om någon vet kan de skicka ett mail.
torsdag den 14 oktober 2004 kl 15:54
Hej!
Jag undrar vad ett kokt ägg har för hållbarhet. Jag brukar nämligen koka 3-4 ägg åt gången och sedan äta ett ägg varje morgon.
Tack för mig!
lördag den 6 november 2004 kl 17:46
Hej
Undrar också hur lång hållbarhet kokta ägg har. Någon som vet?
söndag den 7 november 2004 kl 17:15
Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de ej skalas. Skalade kokta ägg bör inte förvaras längre än 2-3 dagar. (Har även kompletterad informationen om hållbarhet ovan)
måndag den 8 november 2004 kl 20:59
Varför reser sig äggen när de är ganmla?
onsdag den 19 januari 2005 kl 23:16
När ni skriver "ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet", menar ni gammalt utöver bäst före-datumet eller gammalt utöver förp.-dagen?
torsdag den 20 januari 2005 kl 1:09
Vi menar fr.o.m. att det är färskt, d.v.s. nyvärpt (äv. nyförpackat förhoppningsvis).
Att det reser sig beror på att luftbubblan i den trubbiga änden blir större och större. Det blir tydligt sen om du kokar ägget. När du skalar ägget ser du då en inbuktning i den trubbiga änden. Denna inbuktning är mindre på ett färskt ägg än ett äldre pga luftbubbland som finns där.
torsdag den 20 januari 2005 kl 12:45
Mina (f.d) svärföräldrar hävdade bestämt att kokta ägg som skulle sparas i kylen måste knäckas lite först så att skalet sprack, annars kunde det bildas något otrevligt (gas?). Är det någon här som har hört samma sak, och framför allt, är det sant?
tisdag den 12 april 2005 kl 18:40
Hej!
Jag undrar hur länge man kan spara en rå äggula respektive en rå äggvita?
M v h
Annie
torsdag den 5 maj 2005 kl 17:21
mycket intressant info, bravo!
onsdag den 11 maj 2005 kl 21:52
Bruna höns, bruna ägg, vita höns, vita ägg; Men vilken färg på äggen har t ex svarta hönor som man träffar på i ostasien? Finns det en generell regel man kan utgå ifrån?

Sigrun
måndag den 20 juni 2005 kl 12:05
Undrar om det är sant att kroppen inte kan ta upp proteinet från råa ägg? Att de måste värmas till en viss temperatur först.
lördag den 17 september 2005 kl 0:11
Oj vad jag letat efter just så'n här information! Nu vet man ju vad man äter! Tack för en jättebra sida, jag kommer kolla här ofta.
fredag den 21 oktober 2005 kl 12:03
proteinet från äggula kan man ta upp rått. äggvita bör däremot tillagas först eftersom det innehåller det proteinnedbrytande enzymet trypsin som försvinner vid tillagning.. vet inte riktigt vilket temperatur, tror det ska ha övergått till vitt för att vara bra.
lördag den 10 december 2005 kl 10:51
Jag undrar samma sak som Annie; hur länge kan man spara rå äggula?...och -vita också för den delen...? Vet någon?
onsdag den 14 december 2005 kl 19:02
denna sida e bara fin fint! ;)
onsdag den 28 december 2005 kl 0:33
Annika>> trypsin är ett enzym som finns naturligt i kroppen (i bukspottet) , hinner proteinet brytas ner för mycket innan det kommer till tunntarmen om man äter trypsin eller varför ska man undvika att äta det?
onsdag den 11 januari 2006 kl 17:35
Kan man äta råa ägg utan att oroa sig för fågelinfluensa eller salmonella?
onsdag den 11 januari 2006 kl 17:37
Kan man äta råa ägg utan att oroa sig för fågelinfluensa eller salmonella?
torsdag den 12 januari 2006 kl 0:20
Sari: om äggen kommer från Sverige ska man ganska tryggt kunna äta råa ägg, men utomlands bör man vara försiktig, bl.a. av salmonellarisken.


Vad gäller fågelsjukan så har hittills ingen kunnat påvisa någon risk att smittas via vare sig fågelkött eller ägg, men det kan givetvis inte uteslutas. Upphettning till 70 grader är det som gäller om man vill vara absolut säker, särskilt om man besöker ett land där smittan finns.

Hos : Socialstyrelsen finns en bra länksamling om fågelsjukan.
onsdag den 25 januari 2006 kl 18:03
Tack för svar! Jag har faktiskt en fråga till gällande ägg nämligen: Hur många ägg törs man äta. Har tidigare hört rekommendationer om att man inte bör äta fler än tre ägg i veckan. Har det någon betydelse? Skulle man kunna äta tre ägg om dagen?
tisdag den 6 juni 2006 kl 10:47
undrar hur länge ett kokt ägg håller i rumstemp. skulle vara praktiskt att ha med på längre fisketurer, camping o sånt...
tisdag den 6 juni 2006 kl 14:32
undrar hur länge ett kokt ägg håller i rumstemp. skulle vara praktiskt att ha med på längre fisketurer, camping o sånt...
måndag den 9 oktober 2006 kl 9:45
Vad händer under tiden ägget kokas och skall man låta vattnet nå kokningspunkt/grad , innan äggen äggen kokas. Vilka är de olika faser innan ägget är klart att ätas , innan det börjar att koagula osv. Mvh Lars
torsdag den 19 oktober 2006 kl 19:37
Har hört att ägg innehåller ganska mycket kolesterol, är det inte bra att äta i snitt två ägg om dagen i det avseendet? Hur mycket kolesterol behöver man få i sig på en dag?
tisdag den 21 november 2006 kl 14:07
hej varför flyter det gamla ägget? vad händer med konsistensen innanför skalet?
onsdag den 22 november 2006 kl 21:54
Malin Johanna: Ett gammalt ägg flyter eftersom innehållet har krympt och luftbubblan som finns i den trubbiga änden av ägget därmed blivit tillräckligt stor för att hela ägget ska flyta till ytan.
lördag den 13 januari 2007 kl 0:16
tack för näringsinnehållet i ett ägg! behövde veta det i med att jag tränar!
söndag den 21 januari 2007 kl 20:43
Varför blir äggulan gul-grön ibland naär man kokat ägget?
måndag den 22 januari 2007 kl 15:36
För extrem hållbarhet: Smörj in ägget med ett tunnt lager vasselin. Vänd på äggen en gång i veckan. Då håller dom i flera månader. /Långfärdsseglare
söndag den 4 februari 2007 kl 11:08
Vilken tur att den här sidan finns. Det har verkligen hjälpt mig med mitt NO projekt :D:D
tisdag den 6 februari 2007 kl 14:35
bra info:D
men jag har hört att det är inge bra att äta mera än 2 ägg om dagen, men om man bara äter vitan, är det farligt för kolesterolet då?
torsdag den 12 april 2007 kl 17:39
jag åt 6 råa ägg en dag, är det bra för kroppen elller?
måndag den 16 april 2007 kl 22:24
Re: david

Nej!
Med tanke på den höga halten kolesterol bör du inte äta mer än 2 ägg per dag, och dom bör helst kokas/stekas, så riskerar du inte salmonela.
måndag den 18 juni 2007 kl 15:46
Kolesterol i födan har inte speciellt mycket att göra med kolesterol i blodet, så ät hur mycket ägg ni vill då de har nästan perfekt näringssammansättning.
tisdag den 10 juli 2007 kl 23:12
Jättebra och utförlig information! Allt man behöver veta :)
måndag den 17 september 2007 kl 12:55
Man skall även tänka på att andra livsmedel kan "smittas" av ägg i samma kylskåp. Vi har träffat äggallegiger som inte kan äta något av livsmedlen som är förvarade i samma kylskåp som ägg.
söndag den 9 december 2007 kl 15:55
kolesterol kan du äta hur mkt som helst om du är frisk
torsdag den 17 januari 2008 kl 19:09
Ja jag är 23 år tränar mkt och äter mkt kokt ägg :D kanske 2 om dagen iaf... Är det farligt ??
tisdag den 29 januari 2008 kl 18:10
Kalle, det är ingen fara att äta 2ägg om dagen om du är aktiv och tränar.
Jag äter själv 3ägg till frukost...
måndag den 4 februari 2008 kl 23:22
När äggvitan (proteinet) utsätts för värme stelnar den vid ca 100 grader C. Undrar vad det är som händer då, (Kemisk perspektiv) ?
tisdag den 15 april 2008 kl 13:50
Nu vet jag allt om ägg! Och att äggen jag ska äta idag inte är gamla tack vare "vatten-testet".
fredag den 2 maj 2008 kl 12:07
tack så mycket för denna lilla finurliga sida!
hade lite tveksamma ägg hemma och jag kollade upp dom med hjälp av testen som fanns här! tack för frukosten!
torsdag den 22 maj 2008 kl 14:29
Ja kroppen tar upp proteinet mycket bättre om det är kokt eller stekt.
torsdag den 22 maj 2008 kl 15:49
Kolesterol är helt ofarligt om du inte har någon genetisk defekt som gör att du har högt kolesterol. Det finns ingen korrelation mellan hjärtproblem och kolesterol, det är baserat på en gammal lögn.

Sök på "big fat lies" på youtube för lite videos.

Jag äter runt 5-7 ägg om dagen, med massor av majonäs. Jag går inte upp ett gram, snarare tvärt om.
tisdag den 8 juli 2008 kl 11:20
Jag undrar hur mycket av ett ägg som utgörs av äggula resp -vita, på ett ungefär, i ett ägg? Procentuellt sett, naturigtvis. Jag förstår ju att det varierar beroende på äggets storlek.
tisdag den 12 augusti 2008 kl 15:50
Annelie: Beräknat på ett 60 grams ägg (normalstort):
Vitan ca 40 gram.
Gulan ca 20 gram.
onsdag den 17 september 2008 kl 12:13
härligt du räddade mig från att kasta äggen :D
söndag den 21 september 2008 kl 0:52
tackar.
lördag den 18 oktober 2008 kl 17:06
Apropå tillagning, hur är det med aminosyror när man tillagar ägg? Vad försvinner(blir sämre) och vad behölls(blir bättre) av näringsämnena? Undrar inte enbart över proteinerna.
fredag den 12 december 2008 kl 20:48
Tack för en bra site!

Hur länge kan jag spara stekta ägg i kylskåpet. Jag kan tänka mig att steka för 2-3 frukostar åt gången...
fredag den 26 december 2008 kl 17:49
Ni är för gryma. Den bästa sidan som finns för info om näring. 10/10 får ni av mig
onsdag den 4 november 2009 kl 15:05
En undran, när ägget är svårskalat, inte släpper, beror det på att ägget är för färskt eller gammalt?
onsdag den 20 januari 2010 kl 15:27
hej jag undrar om kroppen kan ta up proteinet från rå äggvitor
lördag den 13 mars 2010 kl 11:02
Ägg är nog ett av de nyttigaste livsmedlen som finns. Jag och min man gör av med 3 kartor med 30 ägg per kartaa varje vecka. Proteinet finns endast i äggvitan. Ägg innehåller det mesta av det vi behöver. Och, som tidigare nämnts i den här tråden, glöm kolesterolet, det är nyttigt och om du inte äter kolesterol tillverkar kroppen det själv. Och du blir inte sjuk av det.
tisdag den 4 maj 2010 kl 12:37
Elke, det finns protein i äggulan. man får väl mer än gärna bidra med information men se gärna till så att den stämmer.
söndag den 16 maj 2010 kl 7:55
Stämmer det att kroppen förbrukar mer energi när man äter hårdkokt ägg jämfört med löskokt? Vill man gå ned i vikt ska man alltså äta hårdkokt?
lördag den 26 juni 2010 kl 9:11
Rent fysikaliskt borde det nog inte spela så stor roll vad man gör med 1-3 ägg, eller kanske några fler om man inte talar om 100 ägg om dagen, så ett rått ägg är precis lika ... gott och nyttigt som ett stekt eller kokt! =)

Fast ärligt talat äter jag aldrig ägg rått.
Är det rätt?
lördag den 3 juli 2010 kl 9:36
Min sambo och jag har haft en diskussion ang att koka ÄGG i separat kärl.
Han säger att det avger gaser och jag vet att både min mamma och mormor kokade det tillsammans med fisk. Någon som vet hur det är??
måndag den 19 juli 2010 kl 0:56
grym sida !
måndag den 26 juli 2010 kl 12:19
Om skalet är svårt att få bort är ägget färskt :)
måndag den 13 september 2010 kl 9:40
Jag undrar om näringsinnehållet skiljer sig mellan dvärghönsägg och vanliga ägg. Ska de räknas som små ägg bara, eller är näringen mer koncentrerad. Nån som vet?
måndag den 20 december 2010 kl 18:46
Varför äter styrketränande typer råa ägg (och inte kokta)? Skulle det vara bättre ur näringssynpunkt? Går ett rått ägg snabbare att ta upp för kroppen? Snälla, svara någon som faktiskt vet! Tack på förhand!
lördag den 12 februari 2011 kl 21:27
Varför får iranska ägg producenter så många dubbla gulor i äggen? dom säljer dom dyrare än ägg med en gula fast det blir inte så många sådana...
torsdag den 21 april 2011 kl 8:16
Någon gammal kallskänka påstår att kokta ägg inte kan förvaras mer än någon dag om skalet är på - det skulle bildas något gift som var ytterst allvarligt???
söndag den 26 juni 2011 kl 13:46
nic.nyfiken:
Jag har fått lära mig att unga höns ofta lägger ägg med dubbla gulor för att de är lite stressade, jag vet inte säkert om det är sant men det var en äggproducent som sa det till mig när jag var barn.
fredag den 8 juli 2011 kl 20:42
Råa ägg är sämre än kokta ägg, bara rocky som äter råa.
måndag den 31 oktober 2011 kl 11:37
Hörde att ägg innehåller "färdigt"
kolesterol.
Är det bra eller dåligt?
mvh ulla
lördag den 10 december 2011 kl 11:51
Min pappa åt ca 10 ägg om dagen.sen han var liten .
men han dog utav blodförlust då han skadades i bilolycka . så ägg är inte farligt.
fredag den 30 december 2011 kl 0:41
Länktipset fungerar inte.
fredag den 30 december 2011 kl 18:26
Tack Erik, den hade visst flyttat. Har letat upp en ny länk, bör funka nu igen!
lördag den 31 december 2011 kl 17:15
Hur länge håller en rått kläckt ägg om man förvarar det i en kopp i kylen?
tisdag den 17 januari 2012 kl 13:25
Färgen på äggen har inte med färgen på hönan att göra utan med rasen. Men på värphybriderna i Sverige stämmer det att bruna hönor får bruna ägg och vita hönor får vita ägg. Ägg har alla nyanser mellan vitt och brunt men det finns också raser som får gröna ägg.
torsdag den 19 januari 2012 kl 11:37
Ledsen att höra Araben.
Brukar själv äta 5-6 ägg om dagen för styrketräningens skull, antar att han tränade också. Vad kan man generellt räkna för hållbarhet för ägg i kylskåp? 2 veckor efter bäst-före? Såg testet, men är nyfiken.
torsdag den 19 januari 2012 kl 12:00
Hur länge håller ett löskokt ägg i kylen?
måndag den 20 februari 2012 kl 11:08
Tusen tack för all den infon!! Sökte på "hållbarhet för kokta ägg", och kom då hit :)! Och, här fick jag ju både veta det, och en hel del annat jag inte visste om ägg ;D!
Dock nämnde ni inte en viss sak jag alltid funderat på; Ibland blir ju äggulan grön när man kokat det. Eller ja, ytan av äggulan blir grön. Men vad jag hört beror det på att man kokat dem lite för länge? Kan det vara så :S? För jag VET att äggen inte varit för gamla då detta hänt =)!
Än en gång- TACK! Mycket intressant och informativ sida!

//Kajsa
tisdag den 21 februari 2012 kl 9:10
Enligt nya rön 2012 är hög konsumtion av ägg en bidragande orsak till prostatacancer.
Redan vid 3 ägg i veckan ökar
risken med 80%.

Tyvärr ger denna förb... undersökning om det är en speciell typ av ägg, tillagning, salt eller specifikt vilket ämne i ägget som är boven, livsstil i övrigt.

Personligen så hatar dessa ständiga rapporter!

Svenska ägg förbundet framhäver att
ägg är det nyttigaste livsmedlet.
Inga tillsatser, direkt från naturen, ingen förädling och vi har
ätit ägg i tusentals år.
fredag den 9 mars 2012 kl 20:59
tack :D
onsdag den 2 maj 2012 kl 18:44
Bra sida! Själv undrar jag vad som bestämmer gulans färg. Har själv köpt ägg med färg allt från ljus-gul till orange-röd. Är det fodret som bestämmer det, och bör man föredra det ena framör det andra?
fredag den 22 juni 2012 kl 14:32
Tack för god information.

Synd att de som postar uppenbarligen inte läst igenom kommentarerna men men, det är internet.
måndag den 10 september 2012 kl 12:14
Vi får alltid två gulor men i
dag fick vi en vit o en gula
vad beror det på.
fredag den 11 januari 2013 kl 10:29
Visste ni att ni äter ofödda kycklingfoster!? Fy skämmas!
måndag den 1 april 2013 kl 13:55
Ägg som inte blivit befruktade innehåller inga hönsfoster! Själv har jag tre hönsdamer som alla lägger ägg utan tupp.
Min fråga om ägg är:
Om man ska servera ägg till buffé som ska stå framme i ett par timmar, hur håller man hårdkokta ägg varma utan att de blir gröna?
torsdag den 23 maj 2013 kl 22:10
Jag tränar ca 6-9 pass i veckan, tränar väldigt hårt. Kondition och mycket styrka då jag gör det för hockeyns skull. Jag brukar därför äta ca 7-10 ägg om dagen bortsett från söndag(vilodag) är detta farligt? Jag äter hela ägget alltså både vitan och gulan. Jag har hört så mycket om att det kan va farligt med kolestrolet etc. Man blir ju lite orolig, borde jag vara det?
torsdag den 30 januari 2014 kl 11:12
hur länge håller ett oskalat hårdkokt ägg i rumstemperatur?

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser